HTML

Mennyi az annyi?

Depressziós vagy? Segítek megtalálni a kiutat.

Gyógyulni vágyó depressziós és pánikbeteg embertársainknak, akik hajlandóak a lelküket rendbe rakni.

További olvasnivalók


Iratkozz fel blog RSS-re, és látod az új bejegyzéseket!

Friss topikok

  • Sásdi Tamás: @P3X42: 2013-ban az egész világ alapvetően zavaró, ha fizikailag zajong, ha, csak láthatatlan léle... (2013.09.24. 22:01) Az agykontroll előnyei és hátrányai
  • csúzligumi: Üdvözletem! A fenti íráshoz szeretnék hozzászólni személyesen és Illyés Gyula versének segítségév... (2012.03.18. 09:49) A gyerekeknek miért hallgass a neve?
  • Lélekbúvár: Szia! Te is elgondolkodtattál engem! :-) Nem mondom, hogy mostanában, amikor a lyánykám valami ú... (2009.06.23. 17:36) Kettesben egy újszülöttel
  • http://www.hiszed-e.eoldal.hu/: Kedves Lélekbúvár! Megértelek én is irtózatosnak tartottam és tiltakoztam a bűnnek még a gondolata... (2009.05.07. 14:03) Én ÉN akarok lenni - ez vajon rossz?
  • Lélekbúvár: @casadera: Köszönöm a visszajelzést! :-) Örülök hogy téged elkerül ez a probléma. Azért azt me... (2009.04.08. 13:41) Szélsőségek bűvöletében


A blog elköltözött

2011.02.06. 11:43 Lélekbúvár

A kiút a depresszióból blog elköltözött, a www.lelkirendrakas.hu weboldalon megtalálod a folytatását. Ha tetszettek az itteni témák, szeretettel várlak az új helyen is!

Szólj hozzá!

Rémálmok és ellenszerük

2009.07.27. 17:23 Lélekbúvár

Voltál már úgy egy félelmetes szituációban, hogy úgy érezted, nincs tovább?

Mint például ebben a videóban:

 

 

Az is egy megoldás, amit a videó mutat, hogy veszel egy nagy levegőt, és szembemész a félelemmel. Aztán sokszor kiderül, hogy csak illúzió volt.

Te hogyan kezeled a félelmeidet?

 

Szólj hozzá!

Címkék: önértékelés félelem bátorság önbizalomhiány önérvényesítés pánikbetegség kezelése félelem szorongás stressz szorongás önbizalom hiánya pánikbetegség leküzdése stressz megküzdés pánikbetegség gyógyulás

Michael Jackson depressziós és pánikolós is volt

2009.06.29. 13:02 Lélekbúvár

Szerintem.

Legalábbis az egész személyisége és a dalai is erről tanúskodtak. "I'm bad" (azaz: "Rossz vagyok"), "They don't care about us" (azaz: "Nem törődnek velünk") stb. stb.
Elég negatívan látta a világot, és ez a negatív látásmód volt a fő múzsája.
Az, ahogy betegesen félt például a bacilusoktól, azt mutatja, hogy nem bízott magában, nem bízott a saját immunrendszerében. Nem tudott arra gondolni (amire egyébként sokan nem tudnak, rájuk épít a félelemipar), hogy tökmindegy mennyi bacilus van a környezetemben, az én immunrendszerem duplaennyi bacilussal is el tud bánni minden további nélkül.


Szólj hozzá!

Címkék: michael jackson lelki okok megfelelési kényszer félelem szorongás lelki fájdalom depresszió jelei stressz szorongás lelki zavarok a család szerepe önbizalom hiánya gyermekkori szorongás a pánikbetegség pánikbetegség jelei pánikbetegség okai

Kettesben egy újszülöttel

2009.06.22. 11:43 Lélekbúvár

Két héttel a lányom születése után, amikor a férjemnek letelt az apasági szabadsága és visszament dolgozni, kettesben maradtam a gyerkőccel. Bár nagyon tartottam ettől az időszaktól, segítséget nem kértem, mert ami lett volna, az nekem elviselhetetlen mumus volt. Úgyhogy, gondoltam, inkább megoldom magam. És jó maximalista, szorongós szokásomhoz híven igyekeztem is mindent „jól” csinálni: a szoptatást, a pelenkázást, az öltöztetést, az altatást, és természetesen mellette a házimunkát is, megfelelően beosztva. Nehogy szó érje a ház elejét.


2 komment

Címkék: lelki egyensúly maximalizmus ügyetlen maximalista pánikbetegség kezelése szorongás oldás szülői minta szülői nevelés szülő gyermek kapcsolata besokall gyermekágyi depresszió szülés depresszió gyermekágyi pszichózis

Hipnotikus állapotok

2009.06.11. 10:46 Lélekbúvár

A blogomon az agykontroll kapcsán nemrég felmerült a kérdés, hogy a hipnotikus állapotok nem károsak-e az ember lelkivilágára, merthogy ilyenkor mindenféle információ akadálytalanul áramlik az ember elméjébe.

Tisztázzuk, mit nevezünk hipnotikus állapotnak?

Szólj hozzá!

Címkék: isten félelem meditációk hipnotikus depresszió gyógyulás agykontroll technikák agykontroll meditáció agykontroll gyakorlatok agykontroll tanulás szorongás oldása pánikbetegség gyógyulás semmi nem véd meg a hipnózis

Büntetés és megbocsátás

2009.06.03. 14:19 Lélekbúvár

 

Szoktál-e szinte indokolatlanul félni attól, hogy ha ezt meg ezt a tevékenységet végrehajtod vagy nem hajtod, akkor jön a mumus (esetleg Isten) és elfenekel? Még akkor is, ha teljesen hétköznapi, ártatlan, ártalmatlan tevékenységekről van szó? Szokott-e ez neked maximalista hozzáállást okozni, és a legkisebb hiba esetén is kétségbeesésbe hajszolni téged?

Esetleg volt már komolyabb pánikrohamod vagy szomorúságod is emiatt?

Ha igen, talán jó, ha tudod, hogy valószínűleg internalizált mumus működik a fejedben.

Szólj hozzá!

Címkék: isten bűntudat verés önbizalomhiány gyermekbántalmazás félelem szorongás nem bűn gyermek szorongás igazi szeretet mérgező szülők depresszió okai gyermek pszichológia önbizalom hiánya gyermekkori szorongás szorongás gyermekkorban családon belüli bántalmazás

Számít-e, hogy mi a neve a gyereknek?

2009.05.29. 14:34 Lélekbúvár

Szociális fóbia, bordeline személyiségzavar, kevert és egyéb személyiségzavar, politoximánia, unipoláris zavar, stb. stb.

Ahogy kutakodtam a depresszió témakörben, ilyen kifejezésekbe ütköztem.

Akaratlanul is eszembe jutott egy munkahelyi doktornő, akit valami apró-cseprő ügy miatt látogattam meg, és aki az asszisztensével együtt nagyító alá vett és elkezdte elemezni az arcomat - latinul. Hogy nézd csak, milyen zuzuka mumum van a szeme mellett, és hogy egyre inkább fejlődik... és hogy milyen ukmukfuknuk van az állán... Szaladtam is ki a rendelőből, mint akit bolha csípett meg. Pláne, hogy én semmit nem láttam azokból, amiket felsoroltak.

Szólj hozzá!

Címkék: orvos lelki okok depresszióűzés pánikbetegség kezelése igazi szeretet szorongás oldás lelki bajok pánikbetegség leküzdése depresszió gyógyulás orvosi latin szótár

Félelemre tanítottak vagy biztonságra?

2009.05.27. 10:38 Lélekbúvár

Feláll a hátamon a szőr, amikor azt hallom, hogy egy szülő ilyeneket mond a gyerekének (elnézést azoktól, akik ezt teszik a környezetemben, ez nem ellenük szól, hanem a tanult mintáik ellen):

  • Ne menj a lépcső közelébe, mert leesel róla!
  • Vedd fel a sapkát, mert megfázol!
  • Ne menj a vízbe, mert megfulladsz!
  • Stb. stb.

Utána pedig csodálkoznak, hogy a sok negatív programozás hatására a gyerek félni kezd a világtól, ügyetlen, pánikolós és depressziós lesz és vonzani fogja a bajt. A kép, amit vetítenek a szavaik (leesés, megfázás, megfulladás) elemi erővel hat a gyerekre és önmagát beteljesítő jóslatként funkcionál.

Szólj hozzá!

Címkék: önbizalomhiány szerencsétlen lúzer ügyetlen ügyetlenség félelem szorongás szorongás oldás szülői nevelés anya szülő szülő gyermek kapcsolata önbizalom hiánya hülye vagy szerencsétlen vagyok

Hatékony és természetes gyógyszer

2009.05.25. 12:59 Lélekbúvár


Tudod, mire gondolok?

Egy olyan valamire, aminek az alkalmazását szerintem társadalmi téveszmék, dogmák akadályozzák.

Gyerekkoromból például rémlik egy emlékkönyvi idézet, amit az anyum úgy magyarázott el nekem, hogy hú ez milyen igaz. Sokáig el is fogadtam a hozzáállását, de manapság már butaságnak tartom. Pláne, mert sok olyan lelkileg beteg embert ismerek, aki igaznak hiszi és követi.

Szólj hozzá!

Címkék: sírás megkönnyebbülés lelki okok hangulatjavítás depresszióűzés szorongás oldás lelki bajok lelki zavarok természetes alapú pánikbetegség leküzdése stressz megküzdés

A tudatlan kritika káros hatásai

2009.05.19. 12:06 Lélekbúvár

Nagyon elgondolkoztató cikket olvastam a kritikáról.

A zömével egyetértek, sőt, borsózott tőle a hátam.

Egy kicsit részletesebben kitérnék azokra a kritikákra, amelyek gyerekkorban értek minket, illetve ezek felnőttkorra is érvényes lélektani hatását fogom pedzegetni.

Most, hogy én is szülő vagyok, és tapasztalatból is ismerem a gyerekek fejlődési menetét, és a szülői feladatokat, kicsit másképp nézek magamra és a szüleimre. Egyre több olyan, az anyum által tudatlan felfogással abnormálisnak minősített gyerekkori eseményemet ismerem fel normálisnak, amelynek a jelentősége kicsinek tűnik, de mégis hatékonyan ássa alá tudat alatt az önbizalmat, depressziós és pánikos tüneteket idézhet elő rajtunk.

Hogy miről beszélek?

Szólj hozzá!

Címkék: bűntudat megfelelési kényszer depresszióűzés gyermek szorongás lelki zsarolás mérgező szülők lelki bajok szülői minta szülői nevelés anya szülő gyermek pszichológia lelki eredetű lelki zavarok család gyerek szülő gyermek kapcsolata a kudarc gyermekkori szorongás szorongás gyermekkorban

A lelki hiányérzetről

2009.05.15. 12:14 Lélekbúvár

Voltál már úgy, hogy nem mertél a jelenben lenni, a jelenben élni, mert ijesztő ürességet érzékeltél magadban?

Muszáj volt-e, muszáj-e mindig elterelned a lelked ürességéről a figyelmedet, valamilyen tevékenységgel megtöltened ezt az űrt?

Túl szigorú vagy-e magadhoz, mondasz-e magadra nem túl hízelgő, sértő jelzőket? Teszed-e túl magasra magadnak a lécet?

Eközben akarsz-e végtelen türelemmel lenni másokhoz, túl sok mindent megengedni nekik, még akkor is, ha bántanak, ha belemásznak az életedbe?

És ha nem sikerül például elég toleránsnak lenni a gyerekedhez, bántod-e magadat még jobban? Ahelyett, hogy legalább annyit megengednél magadnak, mint amennyit másoknak megengedsz? Illetve elkezdenéd tudatosan, türelemmel tanulni mindazt, amit nem tudtál megtanulni korábban, a gyerekkorodban?

Ha igaz rád a fenti állítás, azaz másoknak mindent megengedsz, magadnak pedig semmit a saját életeddel kapcsolatosan, valószínűleg üres a szeretet-tankod. Ezt kellene valahogyan, személyre szabott módszerrel feltöltened.

Egy érdekes cikket találtam ezzel kapcsolatban:

http://www.hetek.hu/eletmod/199909/fuggo_jatszmak

 

Te mit gondolsz a témáról?

 

Szólj hozzá!

Címkék: bűntudat letargia lúzer lelki egyensúly bánatos lelki okok hangulatjavítás lelki zsarolás lelki fájdalom lelki eredetű az egyensúly lelki egészségvédelem lelki zavarok depresszió gyógyulás lelki gyógyulás

Rendszer az életvitelünkben

2009.05.14. 12:42 Lélekbúvár

Nagyon fontos, hogy legyen valamilyen rendszer, időbeosztás az életvitelünkben.

Márpedig olyan rendszer, ami nekünk megfelel, amit MI találtunk ki, és nem mások (például a szüleink) erőltették ránk a saját igényeik szerint, mi pedig belenyugodtunk. Amit nem azért folytatunk, hogy a szomszédok irigykedjenek, vagy, hogy mások ne szóljanak meg. Az ilyen rendszereket ugyanis nem a mi egészségünk diktálja, hanem a külvilágtól való félelem.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód gyógyul lelki egyensúly lelki okok hangulatjavítás depresszióűzés pánikbetegség kezelése szorongás oldás lelki bajok lelki eredetű az egyensúly lelki egészségvédelem lelki zavarok pánikbetegség leküzdése depresszió gyógyulás stressz megküzdés

Az agykontroll előnyei és hátrányai

2009.05.13. 11:36 Lélekbúvár

Biztos hallottál már az agykontrollról.

Ez egy a számos út közül, amelyek arra lennének hivatottak, hogy jobbá tegyék az életedet, átprogramozzák a gyerekkori lemezt a fejedben, oldják a feszültségedet.

Én azt mondom, hogy nagyon szép és jó, de csínján kell bánni vele. Vannak olyan helyzetek, amikor inkább árt, mint használ. Ismerek embereket, akik agykontroll tanfolyamon is részt vettek, egy ideig programoztak szorgalmasan, aztán visszasüllyedtek a régebbi lelki szintjükre. Úgy gondolom, hogy túl sok volt nekik egyszerre, nem tudták befogadni.

9 komment

Címkék: frusztrált depresszióűzés szorongás oldás stressz szorongás lelki egészségvédelem pánikbetegség leküzdése stressz megküzdés agykontroll technikák agykontroll meditáció az agykontroll agykontroll gyakorlatok agykontroll tanulás túl sok besokall

Elviselni vagy megoldani?

2009.05.12. 11:29 Lélekbúvár

Ma reggel az egyik kereskedelmi TV beszélgetős műsorának a vendége egy gyerekpszichológus volt, akivel a műsorvezetők a gyerekkori szorongásról beszélgettek. Ennek kapcsán egyikük (az egyik legnagyobb magyarországi fitness-guru) elmesélte, hogyan okozott a kislányánál éjszakai bepisilést az a probéma, hogy a kislány nem szeretett tornázni járni, mert nem volt a tornán sikerélménye, ügyetlennek érezte magát. Elhangzott az is, hogyan sikerült megoldani a helyzetet: az anya megkérdezte a kislányát, mi a baj, majd megengedte neki, hogy ne járjon tornázni. A gyerek nagy megkönnyebbülésen ment keresztül, aztán pedig egy idő múlva ismét igényelte a mozgást, amikor is egy könnyebb tornacsoportba vitték, ahol már volt sikerélménye, és lelkileg rendbejött.

Szólj hozzá!

Címkék: gyermek szorongás anya szülő gyermek pszichológia család funkciói a család szerepe család gyerek gyermekkori szorongás szorongás gyermekkorban

Félelem a kudarctól - és a kezelése

2009.05.08. 16:56 Lélekbúvár

 

Sokunkban van általános félelem attól, hogy kudarcot fogunk vallani. Hogy valami nem sikerül, és szégyen lesz a részünk, és elfordulnak tőlünk az emberek. Márpedig ez egy nagyon nyomasztó és bénító érzés, az egész életet tönkreteheti, ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele, nézzünk mögé.

Szerintem ennek az az oka, hogy gyerekkorunkban olyan elvárásokkal találkoztunk a környezetünkben, aminek egyszerűen nem lehetett megfelelni - pusztán mert gyerekek voltunk. Mert a gyerek nem felnőtt. Nem véletlenül hívják gyereknek.

Szólj hozzá!

Címkék: bűntudat letargia a harag lelkiismeret furdalás megfelelési maximalista hangulatjavítás depresszióűzés a fájdalom pánikbetegség kezelése félelem szorongás gyermek szorongás szülői minta szülői nevelés gyermek pszichológia a család szerepe pánikbetegség leküzdése a kudarc siker kudarc

A szétszórtság és ami mögötte lehet

2009.05.05. 12:04 Lélekbúvár

 

Valószínűleg sok másik emberrel együtt én is megtapasztaltam a szétszórtság érzetét, és a belőle fakadó problémákat.

Amikor rengeteg feladatot bevállalok, még a legutolsó szomszéd macskájának is udvariasan csilli-villi képeket küldök a lányomról, csak mert elvárja, hogy minden nap babafotókat nézegethessen (az más kérdés, hogy a lányom mit szólna hozzá, ha tudna beszélni), közben gondozom a lányomat, háztartást vezetek, próbálok jó feleség lenni, pátyolgatom a szüleim lelkivilágát, csinálom a saját dolgomat, és így tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: bűntudat felelősség szétszórtság maximalizmus teljesítménykényszer lelkiismeret furdalás maximalista megfelelési kényszer félelem szorongás szorongás oldás pánikbetegség leküzdése szétszórt szétszórt vagyok

Jól megmagyarázzák, miért vagy zizi

2009.04.27. 14:18 Lélekbúvár

 

Neked milyen gondolataid vannak, amikor mások megpróbálják neked bemagyarázni, hogy zizi vagy, és baj van veled?

Én ezt sokszor átélem például a gyerekkori családom kapcsán.

Szólj hozzá!

Címkék: bűntudat önértékelés manipuláció meggyőzés lelkiismeret furdalás érzelmi zsarolás lelki zsarolás mérgező szülők szülői minta szülői nevelés szülő gyermek kapcsolata önbizalom hiánya rossz lelkiismeret hülye vagy

Vannak, akik nem tudják, miért bánatosak

2009.04.23. 13:20 Lélekbúvár

 

Talán tíz éve is van már, hogy egyszer valamiért elkísértem az anyumat a pszichiátriai rendelésre. Gyógyszert ment iratni, a pszichiáter igazából nem foglalkozott vele, nem beszéltek a problémáiról (ez csak erősítette a fehérköpeny-fóbiámat :)), bár szerintem az anyum ezt nem is igényelte, elvolt a piruláival, mint a befőtt. A váróterem kellőképpen barátságtalan és rideg volt számomra, nem is értem, hogyan lehet megnyugvást találni abban, hogy rendszeresen ilyen helyre jár valaki. Egyetlen érdekes tényezőre figyeltem fel: az orvosi rendelő ajtaja mellett a falon láttam egy érdekes plakátot. Gyógyszerreklám volt, egy szomorú női arcot ábrázolt, alatta ezzel a felirattal: "Vannak, akik nem tudják, miért bánatosak".

Szólj hozzá!

Címkék: bánatos hangulatjavítás depresszióűzés mellékhatások pánikbetegség kezelése szorongás oldás lelki egészségvédelem gyógyszeres ne legyél bánatos pánikbetegség leküzdése

Az emberi méltóság gyógyítása

2009.04.16. 10:14 Lélekbúvár

 

Kineziológusi tanulmányaim kezdetén, emlékeim szerint már rögtön az első stresszoldáskor, amit párban végeztem egy társammal, darázsfészekbe sikerült nyúlnom. Nyilván nem véletlenül (véletlenek egyébként sincsenek), mert velem is történt hasonló (bár nem ennyire brutális) dolog, és hasonló a hasonót gyógyítja...

Arról volt szó, hogy a társamnak az okozott - érthető módon - egy nagy érzelmi / szellemi / fizikai problémát a jelenben, hogy 3 éves korában a szülei elváltak, és, miközben az anyja felkapta az munkapartnerem öccsét és elhagyta az apját és őt, a munkapartnerem futott volna az anyja után, az anyja lelökte őt a villamosról. Ezt a megrázkódtatást pedig neki eddig nem sikerült feldolgoznia.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki okok a fájdalom félelem szorongás gyermek szorongás lelki fájdalom depresszió jelei szorongás depresszió stressz szorongás lelki bajok szülői minta szülői nevelés depresszió okai anya szülő gyermek pszichológia lelki zavarok család funkciói szülő gyermek kapcsolata önbizalom hiánya

Én ÉN akarok lenni - ez vajon rossz?

2009.04.08. 13:19 Lélekbúvár

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a vallások sokszor zsákutcába viszik a követőiket.

És ezt azért gondolom, mert tapasztalatom szerint teljesen természetes dolgokat, úgymond emberi alkati szükségleteket bűnnek, mumusnak kiáltanak ki, ami úgy beég a derék, tisztességes emberekbe, hogy a bűntudatuktól nem látják saját magukat, teljesen eltávolodnak a saját szellemi lényegüktől.

A kedvenc témám ebben (is) a gyerekek szükségletei.

11 komment

Címkék: isten lelki okok gyermek szorongás lelki fájdalom depresszió jelei lelki bajok szülői minta szülői nevelés depresszió okai gyermek pszichológia lelki eredetű lelki zavarok család funkciói a család szerepe család gyerek szülő gyermek kapcsolata

Szélsőségek bűvöletében

2009.04.01. 12:25 Lélekbúvár

 

Nem tudom, Te mennyire nézel latin szappanoperákat. Én egy kicsit beléjük kóstoltam még a korábbi korszakomban, pláne hogy szinte az egész család úgy bámulta őket, mint akiket hipnotizáltak. Aztán, ahogy egyre jobban elmélyültem a spiritualitás és a pszichológia témákban, rájöttem, hogy nagyon rosszul érzem magamat az ilyen filmektől.

Hogy miért?

Szerinted hogyan lehet az, hogy az emberek egyik percben imádják, a következőben pedig ki nem állhatják egymást? Döntsék már el, hogy mi van, milyen szabályok szerint játszunk!

4 komment

Címkék: frusztrált lelki okok érzelmi zsarolás mérgező szülők depresszió jelei szülői minta szülői nevelés depresszió okai gyermek pszichológia lelki egészségvédelem lelki zavarok család funkciói a család szerepe család gyerek szülő gyermek kapcsolata

A depresszió fizikai jelei az agyban

2009.03.26. 13:23 Lélekbúvár

 

Kaptam egy érdekes linket.

http://index.hu/tudomany/2009/03/24/latszik_az_agyban_a_depresszios_hajlandosag/

Ez röviden arról szól, hogy ha a jobb oldali agyféltekében az agykéregben sejthiányt, elvékonyodást mutatnak ki, az depresszióra való hajlamra utal. Ez a hiányosság rontja az ember érzelmi kifejező képességét, figyelemhiányhoz vezet.

Tudva, hogy a jobb agyfélteke az érzelmekért felelős, és a női oldalát testesíti meg az embernek, számomra az derül ki belőle, hogy a depresszió nagyrészt női betegség, és az érzelmek elfojtása okozza. Amely természtesen egy sor más betegségért, pl. magas vérnyomás, struma, elhízás, stb. felelős lelki szinten.

Én úgy gondolom, hogy az agykéreg egy újszülöttnél valószínűleg normál módon működhet, és a neveltetés során épül le (illetve nem fejlődik ki felnőtt szintre), ha a gyereknek nem engedik meg, nem tanítják meg, hogy kifejezze az érzelmeit.

Viszont van segítség!

Ez lehet egy másik cikk, amit régebben olvastam az agy fejlesztéséről:

http://www.agykontroll.hu/files/hirlevel/hirlevel31.pdf

A relaxálást sokat kell gyakorolni, hogy az érzelmek kifejezése elinduljon, és emellett a való életben is tréningezni kell magunkat e téren. De ha beindul a folyamat, akkor az agysejtek menthetők.

 

Kinek milyen tapasztalatai vannak a témában?

 

Szólj hozzá!

Címkék: agykontroll lelki okok válság okai félelem szorongás mi a depresszió depresszió jelei stressz tünetek a válság okai depresszió okai lelki eredetű lelki zavarok

Tehetetlenség a köbön - vagy kontroll?

2009.03.11. 19:19 Lélekbúvár

Ülsz a kedvenc foteledben.

Bámulod a zajládát (TV). Ömlik belőle a félelem, a nagybetűs VÁLSÁG.

Érzed a bőrödön is.

Csökkentik a fizetésedet, netán elbocsátanak a munkahelyedről, kénytelen vagy feladni a lakásodat, keresztbe tesz a szomszédod, szekál az anyósod, nyafog a párod, hisztizik a gyereked, stb. stb.

Szegény embert az ág is húzza?

Nem érzed-e magadat nagyon-nagyon tehetetlennek?

A depresszió a tehetetlenség betegsége?

Ha szereted, hogy buzog az adrenalin az ereidben, mit teszel? Belenyugszol?

Szólj hozzá!

Címkék: bátorság fejlődés munkanélküliség tehetetlenség önérvényesítés megfelelési kényszer hangulatjavítás depresszióűzés mi a depresszió stressz szorongás munkahelyi elvárások lelki egészségvédelem lelki zavarok család funkciói önbizalom hiánya

A gyerekeknek miért hallgass a neve?

2009.03.06. 14:05 Lélekbúvár

A mi rokonságunkban az a divat a mai napig, hogy a gyerekek igényei-szükségletei nem számítanak, a felnőttek irányítanak mindent. Szinte még azt is, hogy a gyerekek hányszor mehetnek el egy nap WC-re, és hány decit vagy dekát produkálhatnak egy akalommal. Hogy kit hívhatnak fel telefonon, kivel barátkozhatnak, kivel köthetnek házasságot, stb.

Ha a gyerekek kérnek valamit, vagy problémát mernek jelezni, neadjisten álmodoznak, vagy a felnőtteknek nem tetsző tettet hajtanak végre, akkor jó esetben a következőeket hallják: "Biztosan nem gondolja komolyan, csak kitalálta", "Ez tiszteletlenség", "Amíg az én asztalomnál eszel, addig az van amit én mondok", "Szállj már le a földre", stb. stb. Rosszabb esetben, mint nálam is, nagyon csúnya rendreutasításokban, keresztben lenyelésekben részesülnek, válogatott káromkodásokkal. Azt most hagyjuk, hogy nem illik csúnyát mondani, gyerekek előtt pláne nem, rájuk ez a szabály nem vonatkozik. Mert ők Istenek.

1 komment

Címkék: frusztrált letargia emberi jog maximalizmus önérvényesítés a fájdalom érzelmi zsarolás lelki fájdalom mérgező szülők stressz szorongás depresszió okai anya szülő család funkciói a család szerepe család gyerek gyermek esettanulmány szülő gyermek kapcsolata